ساخت صفحات وب کاری سرگرم کننده و ساده است، ساده از این جهت که ربطی به علم پرتاب موشک ندارد! شما نیز می توانید در این کار زمان کم یا زیادی صرف کنید اما در آخر باید مهم ترین کار را انجام دهید، دسترس پذیری آنلاین سایت همان هدفی است که تمامی این کارها را به خاطر آن انجام می دهیم. موضوع فصل نهم این کتاب نیز همین است. Launch کردن وبسایت.
مدل یک Client-Server
رابطه میان مرورگری که از آن استفاده می کنید و سایتی که از آن بازدید می کنید مانند مدل Client-Server است که در عکس 9.1 نشان داده شده است.
عکس 9.1: مدل Client-Server
Client:
این شما هستید. شما یا بهتر بگوییم مرورگر شما Client است و شما صفحات وب را می خواهید. درخواست گرفتم صفحات وب به وسیله ISP فرستاده می شود. ISP ارتباط بین شما و سرور را برقرار می کند.
Server:
در طرف دیگر سرور قرار دارد که یک کامپیوتر دیگر است، البته کامپیوتری غول پیکر، عجیب غریب و به شدت پیچیده! کار آن نیز پاسخ به درخواست های شما در راستای رسیدن به یک وبسایت است.
ساده ترین شکل توصیف این ارتباط به صورت بالا است. شما و دیگران در آنِ واحد می توانید صفحات و فایل های زیادی را از سرور بخواهید، در واقع سرور ماشینی است که سرش همیشه شلوغ است. هر چقدر یک سایت حجیم تر و پیچیده تر ساخته شود هزینه آن نیز به همان نسبت بالاتر است، چون سرور باید بیشتر درگیر این سایت باشد. فعلا نگران این بخش نباشید، ما همه چیز را ارزان انجام می دهیم.
دایرتالمعارف Web Hosting
برای شروع به تعدادی از اصطلاح ها و کلمات کلیدی می پردازیم، کلماتی که در ادامه همین فصل اطلاعات بیشتری در رابطه با آن ها خواهیم آورد.
BandWidth:
این واژه به شبه کانالی اشاره دارد که اطلاعات از طریق آن بین Client و Server رفت و آمد دارند، هرچه قطر این کانال بیشتر باشد اطلاعات بیشتری می توانند در آن واحد از آن عبور کنند. اندازه این کانال با مگابایت و گیگابایت در ماه تعیین می شود. حالا می فهمید که Broadband به چه معنی است؛ یک کانال بسیار بزرگ است.
FTP:
روشی است که برای انتقال داده بین Client و Server پیش رو می گیریم. در آغاز کار نیز با همین متود سایت را بر روی سرور می گذاریم. FTP کوتاه شده عبارت File Transfer Protocol می باشد.
Domain Name:
در عبارت آشنای http://www.bubbleunder.com بخش "Bubbleunder.com" همان Domain Name است. شما می توانید حق استفاده از یک Domain Name را به مدت معلوم(یک سال، دو سال) بخرید. از آنجا که شما نمی توانید برای همیشه آن را از آن خود کنید، به این کار register کردن Domain می گویند.
Hosting:
Hosting به حجم داده های در دسترس شما برای سایتتان گفته می شود. Hosting با Register کردن یک Domain کاملا متفاوت است، گرچه بسیاری از شرکت های ارائه دهنده هر دو این سرویس ها را ارائه می کنند. دارندگان وبسایت ها از Web Host برای کم کردن خطر افشای اطلاعات هارد شخصی شان به بدافزارها استفاده می کنند.
Host کردن وبسایت شما-یافتن یک فضای سرور
اینکه گفته می شود Lunch کردن یک وب سایت هزینه در بر دارد و رایگان نیست تقریباً درست است. گفتیم تقریباً از آنجایی که شما می توانید سرویس های زیادی را در وب به صورت رایگان دریافت کنید، از جمله این ها می توان به Hosting اشاره کرد. شما می توانید Hosting را تقریباً رایگان به دست آورید، می گوییم تقریباً به این دلیل که باید در این رابطه واقع گرا باشیم.
هزینه Web hosting از حدود 10 دلار شروع شده و تا صدها و هزاران دلار نیز وجود دارد. هرچقدر پول خرج کنیم به همان اندازه آش می خوریم، نه؟!
*. یک برنامه Hosting ارزان قیمت ماهانه اجازه استفاده از Bandwidth محدودی به ما می دهد، امکانات جانبی پیشرفته نیز از آن کم می شود. برای مثال آمار و ارقام سایت که به ما اجازه می دهد از تعداد بازدید کنندگان سایت مطلع شویم از این دست امکانات است.
*. یک برنامه Hosting گرانتر علاوه بر دارا بودن تمامی موارد پایه ای و بنیادین به ما امکانات پیشترفته تر بیشتری از جمله همین آمار و ارقام ها را نیز می دهد. معمولاً این انتخاب در ادامه پیشرفت سایت و پیشرفت مهارت های برنامه نویسی شما بیشتر به کار میاید.
به دست آوردن Hosting رایگان
اقدام مناسب برای یک تازه کار پیدا کردن و استفاده از یک سرویس Hosting رایگان است. البته این سرویس ها مشکلات خود را دارند؛ شاید کاربر شما ناگزیر با تبلیغات pop-up مواجه شود. البته این ها مشکلاتی نیستند که راه ما را سد کنند اما به یاد داشته باشید که تمامی شرایط و قوانین سرویس را پیش از استفاده مطالعه نمایید؛ سرویسی که بعد از باز شدن هر صفحه سایت یک تبلیغ pop-up را در صفحه دیگر باز کرده و کاربر را آزرده کند در آخر موجبات از دست دادن آن کاربر را برای شما به ارمغان می آورد اما تمام این حرف ها به کنار، استفاده از یک سرویس Hosting رایگان در هر صورت برای یک تازه کار مفید و به درد بخور است.
البته برای پیدا کردن سرویس خوب باید حسابی در اینترنت گشت و گذار کنید. بهترین اقدام جست و جو در گوگل با عبارت free hosting "no ads"(یادتان باشد حتما عبارت no ads را درون "" بگذارید) و بررسی موارد به دست آمده می باشد. به یاد داشته باشید اکثر سرویس های رایگان گذرا ارائه می شوند و پس از آنکه سایت مورد نظر به بازدید کافی و کاربران مورد نظرش رسید سرویس رایگانش را بر می دارد، پس همیشه برای شروع نیاز به جست و جوی آخرین سرویس ها هست.
مراقب آدرس های زشت و عجیب باشید
اگر برای پیدا کردن یک سروسی رایگان Host اقدام کردید ممکن است سایت سرویس دهنده آدرسی اینچنینی به سایت شما اختصاص دهد؛
گرچه برای حل این مشکل راه حل هایی وجود دارد که بعدها در رابطه با آن و معنی Web Forwarding گفت و گو خواهیم کرد. پس اگر چاره دیگری نبود با چنین مشکلاتی بازی را نبازید.
Hosting رایگانِ ISP ای که از آن سرویس اینترنت می گیرید
اگر اتصال اینترنت دارید به احتمال زیاد ISP که مشترک آن هستید امکان دادن مقداری فضای خالی وب به شما را دارد. شاید کاملا رایگان نباشد اما از آنجایی که برای اتصال به اینترنت مبلغی پرداخت کرده و می کنید برای خرید فضای خالی وب، مبلغی از شما گرفته نمی شود یا اینکه مبلغ کمتری از شما می گیرند. ممکن است با آدرس های زشت مواجه شوید اما به شما در رابطه با سرویس Web Forwarding توضیح خواهیم داد تا این مشکل را برطرف کنید.
Web Hosting به مفهوم فراهم ساختن فضایی است که کاربر میتواند فایلهای وبگاه خود را در آن قرار دهد.