چگونه صفحات Live سایت خود را Validate کنیم
یادآوری می کنیم برنامه های طراحی وب پیشرفته مانند Dreamweaver این قابلیت را درون خود و در کنار امکانات دیگرشان جای داده اند، اما می توانید به راحتی از سرویس ارائه شده در سایت W3C استفاده کنید. دقیقاً مشابه با بخش LinkChecker در این قسمت نیز به راحتی آدرس سایت را در بخش مربوطه وارد کرده کلید Check را بزنید. اگر آموزه های این کتاب را به خوبی پشت سر گذاشته باشید با پیام آرامش بخشی که در عکس 9.15 نشان داده ایم مواجه خواهید شد.
عکس 9.15: یک پیام موفقیت آمیز برای تمامی مارک آپ های شما!
اگر با عکس 9.15 روبه رو نشدید (اندکی صفحه را به پایین بکشید شاید با این پیغام روبه رو شوید.) احتمالاً صفحه سایت شما ایرادهایی دارد که باید برطرف شوند. خبر خوب این است که سایت W3C مشکلات و راه حل های احتمالی را به شما خواهد گفت و در راستای حل مشکلات به شما کمک خواهد رساند. یک صفحه تست Validation با خطاهایی در وب سایت چیزی مانند عکس 9.16 خواهد بود.
عکس 9.16: نتیجه بررسی بر روی یک سایت دارای خطاهای مارک آپ
متاسفانه در استفاده از Validator سایت W3C برای اطمینان از بدون مشکل بودن تمامی صفحات سایت باید هر کدام را یک به یک در فیلد خالی مربوطه وارد کرده و کار Validate کردن را انجام دهید. گرچه ابزارهای دیگری برای این کار مانند Web Design Group's HTML Validator نیز وجود دارند.
مستقیماً به Validator بروید
با Validator سایت W3C می توانید مارک آپ خود را قبل از در دسترس بودن آن برای عموم بررسی کنید. همچنین می توانید با استفاده از گزینه Direct Input تمامی محتوای HTML یک صفحه را وارد کرده و Validate نمایید.
استفاده از مارک آپ شرکت سوم شخص
اگر از مارک آپ یا کد یک شرکت third-party استفاده کنید—برای مثال جعبه Like فیسبوک که به صفحه خانه اضافه کردیم—به احتمال زیاد به یک یا دو مشکل کوچک در زمینه Validation بر خواهیم خورد. گاهی وقت ها می شود مشکل مربوط به مارک آپ های third-party را جمع و جود کرد اما معمولاً بهتر است آن را به حال خود رها کنیم.
جعبه Like فیسبوک سبب بروز سه خطا آن هم به دلیل استفاده از خصوصیت های غیر استاندارد در تگِ iframe می شود. اگر از عواقب حذف یا تغییر این خصوصیت ها آگاه نیستید بهتر است آن ها را آنطور که هستند رها کنید. به احتمال زیاد با درست کردن آن ها مشکلات غیر قابل پیش بینی دیگری منتظر شما خواهند بود، با عدم ایجاد تغییر اما هیچ مشکلی وجود نخواهد داشت و به خوبی کار خواهند کرد. ما هم مثل شما از مارک آپ های Validate نشده متنفریم اما گاهی باید در برخورد با آن ها انعطاف پذیر بود.
همه چیز را Validate کنید
Validate کردن فقط در مورد HTML نیست شما باید کد CSS سایت را نیز توسط Validator سایت W3C چک کنید. شما حتی می توانید یک تست دسترس پذیری در رابطه با دسترسی سایت تان برای افراد معلول هم داشته باشید. باید خاطرنشان کنیم که این تست تنها برای مطلع کردن شما از مشکلات احتمالی است و چگونگی و کیفیت دسترس پذیری را به شما نخواهد گفت. لازم است یادآوری کنیم که اگر اطلاعات به دست آمده برای شما قابل درک نبود می توانید سری به فروم آنلاین SitePoint's CSS froum بزنید.
اعضای این فروم می توانند اطلاعات خوبی در زمینه نوع خطاها به شما بدهند؛ برای گرفتن پاسخ در زمینه مسائل دسترس پذیری باید یک اکانت در فروم مربوطه ساخته و سوالتان را آنجا مطرح کنید.
این خطاها چه هستند؟
یک Validation خودکار هیچ احساسی ندارد، برای مثال اگر از او بپرسید که مدل موهای شما چطور است در جواب خواهید شنید: "بد است، در پشت سر موها هم راستا نیستند، در اینجا، اینجا و اینجا عدم توازن وجود دارد و رنگ موها اشتباه است". منظور این است که یک Validation بر اساس منطق یک و صفر پاسخ شما را خواهد داد.
نگذارید که این اطلاعات شما را ناامید کنند، یک کامپیوتر را در نظر بگیرید که با اطلاعات پر شده و حالا با این منطق یک و صفر می خواهد شما را بررسی نماید.
راه حل درست استفاده کردن از این سرویس ها این است که اشتباهات بزرگ و فاحش را پیدا کرده و آن ها را رفع کنید. زمانی که در اقدام نخست ایرادهای بزرگ را پیدا کرده و برطرف نمودید دوباره تست را اجرا کنید. خواهید دید که حل خطاهای بزرگ گیرهای کوچک دیگری را که به شما وارد شده برطرف خواهد کرد.
اگر موفق به رفع مشکلاتی که Validator به شما گفته نشدید به فروم SitePont سری بزنید و سوال خود را آنجا مطرح کنید، خواهید دید که پاسخی گویاتر و کاربردی تر از یک کامپیوتر به شما داده خواهد شد.