چگونه می توانم یک وبلاگ یا وبسایت اختصاصی داشته باشم؟
وقتی سوار تاکسی می شوید، هنگامی که در پیاده روهای شهر قدم می زنید یا زمانی که در ایستگاه اتوبوس منتظر نشسته اید، کافی ست سری بچرخانید و شهروندانی را ببینید که مثل خودتان در صفحه ی تلفن همراه یا نت پد و یا تبلت فرو رفته اند و مشغول چک کردن ایمیل ها و یا جستجو در اینترنت هستند. حقیقتاً زمانی که محققان در سال 1960 شبکه ی ارتباطی محدودی میان چند کامپیوتر ایجاد کردند و از نخستین مدل "اینترنت" بهره برداری نمودند، هرگز حتی تصورش را هم نمی کردند که روزی این ابزار جای خطوط تلفن را بگیرد و پل ارتباطی تمام مردم جهان شود.
فضایی که اینترنت یا به تعبیری "دهکده ی جهانی" در اختیار کاربران می گذارد، نامحدود و غالباً رایگان است. شما می توانید با داشتن یک صفحه ی شخصی به انتشار افکار و دیدگاه های خود بپردازید، مقالات یا آثار خود را برای خوانش به طیف گسترده ای از مخاطبان ارائه دهید و همچنین رسانه ای باشید برای نشر اخبار یا فروش و تبلیغ برندهای تجاری.
برنامه نویسان سراسر دنیا متناسب با نیاز شخصی هر فرد، فضای خاصی را طراحی نموده اند که پاسخگوی نیازهای کاربری وی باشد. مهم ترین فضاهای آنلاین، وب سایت و وبلاگ می باشند. اگر شما نیز علاقمند هستید از طریق اینترنت با دنیای وسیع اطلاعات مواجه شوید یا به کسب و کار مجازی روی بیاورید، کافی ست فضای متناسب با فعالیت خود را انتخاب نمایید و فعالیت خود را آغاز کنید! با مطالعه ی معرفی نامه ی زیر، می توانید با ویژگی های هر فضا و مزیت های آن آشنا شوید و گزینه ی مورد نظر خود را بیابید.
وبلاگ چیست
وبلاگ صفحه ای شخصی و رایگان است که معمولاً شامل روز نوشت ها و ثبت ایده های یک فرد یا یک گروه نگارنده می باشند (وب به معنای شبکه و لاگ به معنای گزارش است).
اساسی ترین تفاوتی که در مراحل اولیه برای وبسایت و وبلاگ قائل می شوند، همین کاربرد محدود وبلاگ است. البته اخیراً با ابزارهای متنوع و قالب های شبه ِ سایتی که سرویس دهندگان وبلاگ ها به کاربران عرضه نموده اند، تقریباً اکثر نیازهای مخاطب پوشش داده شده است. شما می توانید با قرار دادن تبلیغات کلیکی در گوشه یا بالای صفحات، در کنار ثبت خاطرات، به کسب درآمد نیز مشغول شوید. لازم به ذکر است که در طراحی سایت شرکتی و طراحی سایت شخصی یک یا چند وبلاگ نیز ساخته شده و در کنار وب سایت اصلی فعالیت کرده و علاوه بر کمک به بهینه سازی سایت، اطلاعات تکمیلی و آموزشی مفید در اختیار کاربران قرار می دهند. معروف ترین سرویس وبلاگ دهی جهان بلاگر "Blogger" می باشد که از زیر مجموعه های سایت گوگل می باشد و یک کاربر می تواند با داشتن یک اکانت، چندین وبلاگ بسازد. نکته ی مهم دیگر این مسئله است که هر سایت می تواند شامل بخش وبلاگ هم باشد و به صورت روزانه به انتشار مطالب بپردازد. فضای وبلاگ دوستانه و صمیمی تر است و جنبه ی رسمی وب سایت ها را ندارد. در وبلاگ، مخاطبان به راحتی می توانند از طریق سیستم نظر دهی کامنت بگذارند و با نویسنده در ارتباط باشند (البته این امکان در وب سایت نیز محیا می باشد، منتها به صورت عمومی تر صورت می گیرد و غالباً مشروط به ثبت نام اعضا در سایت است).
همانطور که اشاره شد مطالب در یک وبلاگ به ترتیب جدیدترین مطلب نمایش داده می شود. محتوای وبلاک ها می تواند شامل هر چیزی از جمله اخبار، مقالات مختلف، خاطرات نویسنده و ... باشد و به شکل متن، تصویر و حتی به شکل صوتی ارائه شود.
مهم ترین سرویس های ارائه دهنده ی وبلاگ در ایران شامل:
بلاگفا / پرشین بلاگ / میهن بلاگ/ پارسی بلاگ / آفتابلاگ / بلاگ اسکای می باشد. هر کدام از این سایت های سرویس دهنده به شما این امکان را می دهند تا یک ساب دامین مخصوص بسازید. ساب دامین شما به صورت پیشوند، قبل از نام دامنه ی اصلی قرار خواهد گرفت و آدرس وبلاگ شما همزمان هم معرف ِوبلاگ شماست و هم نماینده ی شرکت سرویس دهنده ی آن. برای مثال www.blogfa.com یک سرویس دهنده ی مستقل است. اما www.myname.blogfa.com، آدرس ِ صفحه ای ست با نام myname که ازطریق سایت بلاگفا پشتیبانی می شود و تا زمانی به فعالیت خود ادامه می دهد که به سایت اصلی متصل و وابسته باشد.
تاریخچه ی طراحی وبلاگ
اولین وبلاگ را تیم برنرزلی طراحی کرد. در 1999 وبلاگ Scripting News دیوید واینر ایجاد شد. در همین سال، Live Journal توسط براد فیتز پاتریک ارائه شد و pitas.com توسط اندرو اسمیلز به منظور ایجاد صفحات خبری عرضه گردید. سرانجام Blogger.com توسط اوان ویلیامز و مک هوریان ارائه شد.
در ایران از سال 1381 وبلاگ نویسی با پرشین بلاگ آغاز شد. و بعد بلاگ اسکای و میهن بلاگ شروع به کار کردند. و سرانجام در آذرماه 1383 Blogfa.com راه اندازی شد.
مهم ترین ویژگی های وبلاگ
• رایگان بودن
• نیازی به آشنا بودن به علم برنامه نویسی و طراحی سایت ندارد
• مطالب در وبلاگ ها آرشیو می شوند
• ارائه مطالب به صورت عکس، صوت و فیلم
• فراوانی ِ قالب ها و کدهای آماده
وب سایت چیست؟
تعاریف بسیار گوناگونی برای وب سایت ارائه گردیده است، با این حال ساده ترین تعریف را سایت دیکشنری ارائه داده است:
((سایت به مجموعه ای از صفحات وب متصل به هم تلقی می گردد که معمولا روی یک سرور قرار دارند و اغلب شامل یک صفحه اصلی - home page - است و به عنوان مجموعه ای از اطلاعات توسط یک فرد، گروه یا سازمان، تهیه و نگهداری می شود.))
هر سایت حاوی یک دامنه ی اصلی و تعدادی ساب دامین (دامنه ی فرعی) می باشد وب سایتها از فایلهای مختلفی مثل متن، تصویر و... تشکیل شدهاند، و همچنین می توانند به صفحات متفاوتی در اینترنت ارجاع داده شود (از طریق لینک های متعدد). یک سایت با نام دامنه ی اختصاصی خود قابل جستجو است پس برای داشتن یک وب سایت نیاز به طراحی سایت، تهیه ی دامنه و سرور میزبان است.
از وب سایت بیشتر برای مقاصد تجاری استفاده می گردد، اگر صاحب یک شرکت معتبر هستید و به دنبال فضای وسیع تری برای معرفی و فروش اجناس خود می باشید، یک وب سایت تبلیغاتی فرصت مناسبی را در اختیار شما قرار می دهد. به علاوه اگر وب سایت پربازدیدی داشته باشید می توانید از طریق انتشار تبلیغات نیز یک راه جانبی برای کسب درآمد ایجاد کنید. اگر یک شرکت تبلیغاتی خوب دارید و به دنبال بیلبوردی بزرگ برای نصب تبلیغات هستید، می توانید از وب سایت های پربازدید کمک بگیرید و سفارشات را در معرض دید میلیون ها رهگذر قرار دهید. مطمئناً حتی اگر بزرگترین بیلبورد تبلیغاتی شهر را رزرو کنید، نمی توانید در مدت زمانی مشخص تا این اندازه مشتری جذب کنید!
وب سایت ها برای اهداف مختلفی طراحی می شوندکه از جمله ی این اهداف:
• اطلاع رسانی و اخبار داخلی یک ارگان
• خبر رسانی سایت های خبری
• تجارت الکترونیک
• آموزشی
• و ...
ویژگی های وب سایت :
• برای ایجاد یک وب سایت نیاز به پرداخت هزینه داریم
• پیچیدگی طراحی وب سایت و نیاز به آشنایی با علم برنامه نویسی
• ایجاد تغییر در ظاهر و محتوای سایت
• ابزارهای متنوع و زبان های برنامه نویسی مختلف
بعد از ارائه ی تعاریف و ویژگی ها حالا می توان به تفاوت های وبلاگ و وب سایت اشاره کرد:
• مالکیت وبلاگ ها اکثر شخصی بوده ولی بیشتر وب سایت ها متعلق به سازمان ها، شرکت ها و اشخاص حقوقی هستند.
• ایجاد یک وبلاگ ساده تر از طراحی وب سایت است.
• ویلاگ ها رایگان اند ولی برای داشتن یک وب سایت نیازمند صرف هزینه هستیم.
• به روز رسانی وبلاگ ها آسان تر و سریعتر از وب سایت هاست.
• معمولا هدف از طراحی یک وب سایت ارائه محصولات یا تبلیغ و یا ارائه ی خدمات است حال آنکه وبلاگ ها معمولا ارائه دهنده ی نظرات شخصی و یا رویدادها هستند.
• وبلاگ ها معمولا بیش از وب سایت ها با مخاطبان خود در تعامل هستند.
• مطالب در وب سایت ها در قالب صفحات مختلف دسته بندی و ارائه می شوند ولی در وبلاگ ها براساس آخرین و جدیدترین مطلب ارائه شده، نمایش داده می شوند.
• از نظر ظاهری وب سایت ها و وبلاگ ها مشابهت های زیادی دارند ولی به طور کلی از نظر ساختاری و کاربردی باهم متفاوتند. وب سایت و وبلاک هردو محیطی برای ارائه اطلاعات در فضای مجازی هستند.
اما یک وب سایت، بر روی یک سرور میزبانی شده، آدرس منحصر به فرد خود را دارد و برای انتقال اطلاعات از پروتکل HTTP استفاده می کند. هر صفحه از وب یک آدرس URL قابل دسترسی از طریق مرورگر را دارد و در بیشتر سایت ها برای دسترسی به صفحات دیگر از لینکهایی در صفحه اصلی استفاده می شود. وب سایتها کاربردهای مختلفی همچون شخصی، تجاری، دولتی و ... دارند که هر کدام هدف خاصی را دنبال می کنند.
1. می خواهم یک وبسایت بسازم، باید چه کار کنم؟
کافی ست با یک شرکت برای خرید هاست مشورت کنید و دامنه ی مناسبی را برای فعالیت خود انتخاب نمایید. اگر هدف تجاری دارید، به یک تیم طراحی خوب برای طراحی قالب، لوگو و پیکره ی سایت نیازمندید. لازم است متناسب با فعالیت خود تیم پشتیبانی تشکیل دهید (شامل اپراتور، مسئول سایت، مسئول رسیدگی به سفارشات، مسئول ارسال و...) کافی ست یک وبسایت شایسته طراحی شود تا تنها چند قدم با موفقیت فاصله داشته باشید.
2. می خواهم یک وبلاگ بسازم، باید چه کار کنم؟
کافی ست به یکی از سایت های شناخته شده سر بزنید، دستورالعمل ساده برای ثبت نام در سایت و ایجاد وبلاگ به صورت مرحله به مرحله داده شده است. ساده ترین پنل کاربری متعلق به سایت بلاگفا به آدرس www.blogfa.com می باشد. امیدواریم با در نظر گرفتن نکاتی که آموزش داده شد، انتخاب مناسبی انجام دهید و از جهان نامحدود اینترنت برای رسیدن به اهداف خود بهترین استفاده را داشته باشید.